Hoe werkt wegtransport?

Wegransport
maart 21, 2022

Transport over de weg 1 van de oudste methode voor het vervoeren van o.a. goederen. Echter komt er heel wat bij kijken, te denken aan de verzekeringen. Dat niet alleen. We bespreken ook of het daadwerkelijk efficiënt is en hoe het gehele proces in elkaar steekt. Ben jij benieuwd? Lees dan hieronder verder:

Hoe zit het verzekeringstechnisch aan elkaar?

Goed om te weten is dat er verschillende regels over internationaal wegtransport zijn vastgelegd in het CMR verdrag. Kort door de bocht: de rechten en plichten van transporteurs en verladers/lading-belanghebbenden. Ook de maximale aansprakelijkheid van de vervoerder is hierin vastgelegd. In principe werkt een wegtransport verzekering hetzelfde als iedere andere verzekering. Ben jij verzekerd tot €100.000 en vervoer jij vracht met een waarde €150.000 dan is er maximaal €100.000 verzekerd.

Hoe werkt het transport via de weg?

Iedereen denkt te weten hoe Wegtransport in elkaar steekt. In de basis zal het ook kloppen, maar achter de schermen gebeurt er zoveel waar je als leek zijnde van zal schrikken. Gelukkig bespreken wij het proces in onze blog. Of het nu gaat over volle internationale wagenladingen of deelladingen, het proces is in principe hetzelfde. Voor vervoer buiten de EU zijn er een aantal zaken nodig om te mogen vervoeren, namelijk een eurovergunning, ritmachtiging of CEMT-vergunning. Je moet dan wel hebben voldaan aan de emissie- en veiligheidseisen van de CEMT. Voor vervoer binnen de EU heb jij een eurovergunning nodig. Dit geldt dan voor de volgende gevallen: beroepsgoederenvervoer in Nederland met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo en grensoverschrijdend beroepsgoederen binnen de EU met voertuigen met een maximum toegestaan gewicht van meer dan 3500 kilo. Je zult jezelf afvragen waarom beginnen wij met het proces bij de documenten. Dat komt omdat dit de basis is. Zonder de juiste documenten kan er geen transport verleend worden.

Is transport via de weg daadwerkelijk efficiënt?

Er zijn verschillende manieren om goederen te transporteren dat staat buiten kijf, maar wegtransport is wellicht de bekendste. Maar is wegtransport daadwerkelijk efficiënt? Wij zetten de voordelen voor jou onder elkaar en bespreken ze uitgebreid:

  • Geen overlading: het is namelijk gevaarlijk voor iedere verkeer deelnemer als er sprake is van overlading, want een voertuig heeft dan een langere remweg.
  • Verpakkingskosten zijn relatief laag: de naam zegt het al, de kosten van verpakking zijn relatief laag t.o.v. andere transport mogelijkheden.
  • Snelheid: wanneer de documenten in orde zijn kan in principe het vervoer continue doorgaan.
  • Flexibele routes: wat er tijdens een route gebeurt kan niet helemaal gepland worden. Maar met transport via de weg kan je gemakkelijk (flexibel) van route wijzigen om uiteindelijk alsnog bij het gewenste eindstation te komen.
  • Continue ogen op het transport: er is altijd iemand aanwezig met transport via de weg, namelijk de chauffeur. Dit zorgt altijd dat er een aanspreek punt is.

We kunnen concluderen dat transport via de weg wel degelijk efficiënt is. Dat geldt voor het heden maar ook voor in de toekomst.

Nieuwe berichten

3 redenen om nog dit jaar je rijbewijs te halen

3 redenen om nog dit jaar je rijbewijs te halen

Het is erg handig om een rijbewijs te hebben. Zo ben je niet meer afhankelijk van anderen en kun je dus gaan en staan waar je wilt. Hierdoor ervaar je een groot gevoel van vrijheid. Hoewel dit erg prettig is, zijn er meer persoonlijke en zakelijke redenen om rijlessen...

Lees meer
Geld verdienen met oud ijzer

Geld verdienen met oud ijzer

Ben je op zoek naar manieren om wat extra geld te verdienen? Kijk dan of je oud ijzer in of rondom huis hebt liggen en verkoop dat aan een opkoper. Als je oud ijzer en metalen verkoopt, kan dit een aardig bedrag opleveren. Oud ijzer en oude metalen zijn namelijk geld...

Lees meer