Hoe werkt wegtransport?

Wegransport
maart 21, 2022

Transport over de weg 1 van de oudste methode voor het vervoeren van o.a. goederen. Echter komt er heel wat bij kijken, te denken aan de verzekeringen. Dat niet alleen. We bespreken ook of het daadwerkelijk efficiënt is en hoe het gehele proces in elkaar steekt. Ben jij benieuwd? Lees dan hieronder verder:

Hoe zit het verzekeringstechnisch aan elkaar?

Goed om te weten is dat er verschillende regels over internationaal wegtransport zijn vastgelegd in het CMR verdrag. Kort door de bocht: de rechten en plichten van transporteurs en verladers/lading-belanghebbenden. Ook de maximale aansprakelijkheid van de vervoerder is hierin vastgelegd. In principe werkt een wegtransport verzekering hetzelfde als iedere andere verzekering. Ben jij verzekerd tot €100.000 en vervoer jij vracht met een waarde €150.000 dan is er maximaal €100.000 verzekerd.

Hoe werkt het transport via de weg?

Iedereen denkt te weten hoe Wegtransport in elkaar steekt. In de basis zal het ook kloppen, maar achter de schermen gebeurt er zoveel waar je als leek zijnde van zal schrikken. Gelukkig bespreken wij het proces in onze blog. Of het nu gaat over volle internationale wagenladingen of deelladingen, het proces is in principe hetzelfde. Voor vervoer buiten de EU zijn er een aantal zaken nodig om te mogen vervoeren, namelijk een eurovergunning, ritmachtiging of CEMT-vergunning. Je moet dan wel hebben voldaan aan de emissie- en veiligheidseisen van de CEMT. Voor vervoer binnen de EU heb jij een eurovergunning nodig. Dit geldt dan voor de volgende gevallen: beroepsgoederenvervoer in Nederland met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo en grensoverschrijdend beroepsgoederen binnen de EU met voertuigen met een maximum toegestaan gewicht van meer dan 3500 kilo. Je zult jezelf afvragen waarom beginnen wij met het proces bij de documenten. Dat komt omdat dit de basis is. Zonder de juiste documenten kan er geen transport verleend worden.

Is transport via de weg daadwerkelijk efficiënt?

Er zijn verschillende manieren om goederen te transporteren dat staat buiten kijf, maar wegtransport is wellicht de bekendste. Maar is wegtransport daadwerkelijk efficiënt? Wij zetten de voordelen voor jou onder elkaar en bespreken ze uitgebreid:

  • Geen overlading: het is namelijk gevaarlijk voor iedere verkeer deelnemer als er sprake is van overlading, want een voertuig heeft dan een langere remweg.
  • Verpakkingskosten zijn relatief laag: de naam zegt het al, de kosten van verpakking zijn relatief laag t.o.v. andere transport mogelijkheden.
  • Snelheid: wanneer de documenten in orde zijn kan in principe het vervoer continue doorgaan.
  • Flexibele routes: wat er tijdens een route gebeurt kan niet helemaal gepland worden. Maar met transport via de weg kan je gemakkelijk (flexibel) van route wijzigen om uiteindelijk alsnog bij het gewenste eindstation te komen.
  • Continue ogen op het transport: er is altijd iemand aanwezig met transport via de weg, namelijk de chauffeur. Dit zorgt altijd dat er een aanspreek punt is.

We kunnen concluderen dat transport via de weg wel degelijk efficiënt is. Dat geldt voor het heden maar ook voor in de toekomst.

Nieuwe berichten

Stickers voor etalage gebruiken

Stickers voor etalage gebruiken

Hoe maak je tegenwoordig het best reclame vanuit een winkel? Er zijn een tal van mogelijkheden, maar werken ze allemaal even goed? Dat is een vraag die je zelf moet nagaan en uitproberen. Verschillende soorten reclame Om reclame te maken voor een product online of een...

Lees meer
Ik wil mijn restpartij verkopen

Ik wil mijn restpartij verkopen

Zit jij nou met een grote restpartij waar je gewoon niet vanaf komt en die gewoon te veel ruimte inneemt in je magazijn en wil jij die restpartij graag verkopen? Dan maak je plaats voor nieuwe dingen in het magazijn en verdien je er ook nog een beetje geld mee. Vaak...

Lees meer
3 unieke elektrische voertuigen

3 unieke elektrische voertuigen

Steeds vaker stappen we over op elektrische producten. Van elektrische tandenborstel tot elektrische auto's. Elektrische producten dragen bij aan het gebruiksgemak en zijn in veel gevallen beter voor het milieu. Zo stappen veel leaserijders, aangemoedigd door de...

Lees meer
Interim medewerker nodig?

Interim medewerker nodig?

Het aantal bedrijven dat de laatste jaren met een interim medewerker werkt, is alleen maar meer gegroeid. Er zijn ook zeker voordelen te benoemen voor een interim werkgever, als voor een interim medewerker. Maar wat houdt het in wanneer je op interim basis werkt? En...

Lees meer
Is jouw Vespa winterklaar?

Is jouw Vespa winterklaar?

Wanneer koning winter zijn entree in Nederland doet, is dat voor veel scooterrijders het moment om hun Vespa winterklaar te maken, waardoor je koude wind, ijzel, sneeuw en alles kunt trotseren. Want zulke weersomstandigheden kunnen wel gevolgen gaan hebben voor jouw...

Lees meer